Mer information om partikelfilter

Hej och välkommen! Roligt att du har kommit hit och att du är intresserad av att läsa ett inlägg. Jag hoppas innerligt att du mår bra och att du har en bra dag. Det här inlägget kommer handla om rengöring av partikelfilter, så ifall det är något du vill veta mer om är det bara att fortsätta läsa.

Partikelfilter sitter i avgassystemet på bilar. Dess syfte är att fånga upp partiklar i avgaserna innan avgaserna släpps ut. Med tiden blir partikelfiltren fulla av partiklar och behöver det bytas ut, alternativt rengöras, tvättas eller återvinnas. När det är dags att byta ut partikelfiltret börjar en lampa lysa på instrumentbrädan, när det behöver bytas börjar även bilen gå dåligt och det kan bli svårt att starta bilen. Dessutom ökar bränsleförbrukningen. Är man ute i tid räcker det oftast att rengöra sitt partikelfilter men om man inte åtgärdar felet i tid kan filtret förstöras helt och därmed behöva bytas ut. Vanligtvis kan man räkna med att filtret behöver bytas när bilen gått 12 000 till 20 000, vilket gäller för personbilar.

Jag tänker även att vi kan prata lite närmare om skillnaden mellan att köpa ett nytt filter i jämförelse med att rengöra sitt redan befintliga. När man rengör ett filter blir det i princip som nytt och håller lika länge som ett nytt, så länge det är av samma typ. Därmed sitter skillnaden i priset, inte i funktionen. Givetvis finns det fördelar med att rengöra sitt partikelfilter, priset är ofta bättre om man rengör filtret. Dessutom är det bättre för miljön då man återvinner material.

Det här är bara en kort förklaring av partikelfilter och rengöring av partikelfilter. Skulle ni däremot vilja veta mer om det kan ni klicka på länken i början av inlägget. Då kommer ni till en sida där det finns mer information om det.